Musik På 90-talet, del 2

Hip Hop & Soul

I Början av 80-talet trodde en del mediapersoner att hip hop musiken var bara en tillfällighet och skulle försvinna efter några år. Så fel dem hade! Hip hop och rap har utvecklas mycket på 80- och 90-talet. Musikstilen blir också bara allt populärare här i Europa. På 80-talet så hade musikstilen stora framgångar i hemlandet USA, medan i Europa så hade den inte alls slagit igenom så stort. Det var bara de mest hitvänliga låtarna som slog i Europa. Både Vanilla Ice, Kriss Kross och MC Hammer hade stora hits utanför staterna. På 80-talet var det mer Gangsta Rap som var inne medan i början av 1990-talet så blev det allt vanligare att blanda soul med hip hop, i och med det så blev rapen mer radio vänlig och populärare i Europa

Soul musiken har utvecklas rätt mycket sedan Supreams tid. Soulmusiken har blandat sig med hip hop och dansmusiken, det är den formeln för att göra bra moderna soulpop. Men det finns fortfarande de som håller tag i de gamla traditionerna, ett bra exempel är soulsångaren Barry White. Precis som hip hop och rap så har inte soulmusiken varit bland de ledande stilarna i Europa, men nu på senare år blir den allt populärare. Dem allra populäraste artisterna i världen är just soulpopartister, ta bara Whitney Houston, Mariah Carey, Michael Bolton, Annie Lennox och Michael Jackson som bevis.

Under 1995 blev både hip hop och soul några av de mest populära musikstilarna i Europa, mycket tack vare Coolio´s och T.L.C.´s stora megahits. Här är en liten inblick i de olika stilarna under hip hop och soul.

STREETBEAT & SWING Streetbeat är den dansanta hip hop soulen som kommer ifrån USAs gator. Gruppen Jade hade 1993 en typisk Streetbeat hit med "Don´t Walk Away". Streetbeat är rätt lättsmält musik som lunkar på i positiv danstakt. Swing är mer tillbaka lutad musik, R Kelly är ett bra exempel på hur Swing kan låta. Både Streetbeat och Swing är små stilar inom soulpopen. Oftast ar nästan stilarna samma sak, det är svårt att skilja dem åt.

SOULPOP & R´N´B Soulpop och R´N´B betecknas att vara samma sak i USA. Men Rhythm And Blues är mer lugn än soulpopen är. Babyface, Shai, Boyz II Men, Silk och All 4 One är några som sjunger R´N´B. Soulpopen är en blandning mellan soul, dance och hip hop. Aaliyha, Brandy, SWV och En Vogue är några av dem som mixar ihop dessa stilar. Soulpopen har hatt stora framgångar världen över. Även i Sverige har vi populära soulpop artister som Titiyo, Robyn, Jennifer Brown och Eric Gadd.

GANGSTA RAP Musiken är ofta brutal och aggressiv och texterna är ofta mycket samhällskritiska. Texterna kan handla om knark, bitches ( tjejer ), uppväxtåren i gettot och AIDS. Men dem kan också handla om mord, sex, rasism och våldtäkt. Många av texterna blir censurerade i radio och tv. Ibland totalförbjuds låtar i dubbelmoral landet USA. Det är också uppståndelse runt all hip hop musik i USA, politikerna hatar musiken. Men det finns undantag. Ice T och Public Enemy är några av de mest framgångsrika.

G-FUNK G-funk är den musikstil inom hip hopen som är mest framgångsrik. Snoop Doggy Dogg var den som fick stilen att blomstra. Artister som Skee-Lo, Coolio, Lv, Nate Dogg och Tha Dogg Pound är några andra framgångsrika inom stilen. Musiken är ganska lugn och mjuk i sin framtoning.

HIP HOP DANCE, HIP HOP ROCK, SOUL ROCK OSV. Precis som dansmusiken blandar sig med en massa andra stilar så gör även dessa detta. Gruppen K7 har lyckas väl med att blanda hip hop med dansmusik med en del militärstuk över bl a Englands hiten "Come Baby Come". Sommaren 1995 hade Montell Jordan en hit med den dansanta "This Is How We Do It" och Salt N Pepa hade flera dansanta hits under slutet an 80-talet. Att blanda hip hop med rock är inte riktigt lika vanligt men RUN DMC och Aerosmith hade en stor hit med "Walk This Way". Rockdrottningen Tina Turner har ofta lite soul i grunden till många av hennes låtar. Rap finns både i hip hop, soul, metal och dance. Red Hot Chili Peppers funkade loss i låten "Give It Away", vilken blev en stor hit för dem. Om inte de olika musikstilarna hade blandat sig med varandra så hade det blivit tråkigt att lyssna på och några nya stilar hade då inte bildas.

SAMPLING Sampling är ingen speciell stil inom hip hop eller soul. Sampling är ett sätt att göra musik. Inom hip hop och rap är det mycket vanligt att sampla andra låtar. Artisten sätter sig ner med en melodi och låt idé, skapar bra text eller i alla fall grunderna till texten. När artisten har spelat in låten med hjälp av trummaskiner och data eller med musikanter så tar artisten några musikslingor från andra låtar, oftas då från sina favoritlåtar av andra artister eller helt enkelt att han/hon tycker melodieslingorna passar in sin låt. Ofta innehåller låtarna många samplingar, när alla samplingar läggs på den grundliga låtidén så blir det en färdig medodin till kanske en kommande hit låt. Artisten måste få tillstånd att använda den andras låt till sin, och får då betala en viss summa. Men det finns även en hel del samplingar inom soulmusiken, t ex tjejgruppen SWV lånade musik och sång från Michael Jackson´s "Humen Nature" till sin hit "Right Here". Coolio och Lv gick så långt att de samplade hela Steve Wonder låten till sin supermegahit "Gangsta´s Paradise". Även storheter som M. Jackson, Madonna och W. Houston samplar också från andra artister, men alltid hör man inte att de har tagit en melodislinga från en annan. Men alla samplar inte, svenska Infinite Mass är en av många som inte gör det.

FEATURING... Inom hip hopen är det mycket vanligt med sammarbete mellan artisterna. De störta hitsen är oftas duetter mellan olika artister t ex Coolio Featuring LV ( "Gangsta´s Paradise" ) och 2Pac Featuring Dr Dre ( "California Love" ). Inom Eurodansmusiken är detta också vanligt. Featuring förkortas oftas med bara Feat. Soul och andra musikstilar brukar använda andra ord istället som t ex Madonna With Babyface och M. Jackon And Janet Jackson osv. I USA är det inte vanligt med skivor som motsvarar Absolut Music. Oftas är det bara film musik där man finner olika artister inom en viss musikstil tillsammans på samma platta. Soundtracks som "Bad Boys", "Menace II Society", "Poestic Juctice" och "Wating For Exhale" är några av de mest framgångsrika soundtracksen med "svart" musik.

INTE BARA FRÅN AMERIKA... All hip hop och soul kommer inte bara från USA, många Europa har sina egna artister inom stilarna och dem blir allt fler. I England har dem artister som Annie Lennox, Michelle Gayle och Eternal. Medan vi här i Sverige har bl a Just D, Latin Kings och Lisa Nilsson. På de närmaste sidorna kan du läsa lite om de mest betydande inom stilarna hip hop och soul.

NEXT PAGE: Hip Hop & Soul Artister


This page has been visited times.