Musik På 90-talet

Del 1

Musik information av Leif Andreas Jon Råberg

MODERN DANSMUSIK

1990-talet har varit den moderna dansmusikens stora tid. Men de dansanta tonerna började redan erövra världen på 70-talet med Discon. Village People och Donna Summer var några av dem populäraste. 1982 släppte Michael Jackson "Thriller" som än idag är en av världens mest sålda album.

1987 började det komma lite mer dansmusik på listorna. Låtar som "Bomb The Bass" med MARRS och "Theme From S´Express" med S´Express låg på listorna. Men det var först 1988 som den första technolåten äntrade dansgolven. Det var Detroitjokeyn Derrick May som kallade sitt projekt Rhythim is Rhythm. Derricks kompis Kevin Saunderson släppte samma år låten "Good Life" under namnet Inner City. 1989 slog Black Box igenom med "Ride On Time" och Paula Abdul utmanade Madonna om pop tronen. De första svenska Eurodance artisterna slog igenom 1990. Dr Alban, Rob N Raz och Clubland var några av dem. 49ers släppte samma år "Touch Me" och Ravekulturen började ta form. Året därpå slog C & C Music Factory och K.L.F. igenom.

Men det var först 1992 det började bli riktigt mainstream, 2 Unlimited slår igenom stort liksom Rozalla, The Shamen och The Prodigy. Eurodance musiken tog över listorna 1993 med namn som Capella, DJ Bobo, Melodie MC,Culture Beat och Felix. Året efter blev det allt vanligare med att klubbarna spelade Jungle och Break Beat. Samma år blev det populärt att blanda techno med country, svenska Rednex och engelska The Grid var de mest framgångsrika. Under 1995 fortsatte dansmusiken att ligga itopp på listorna. Men i slutet av året började det gå utför, rock och andra musik stilar tog över listorna och Hip Hop musiken slog igenom stort tack vare Coolio´s hit "Gangsta´s Paradise" som även låg etta på danslistorna världen över. Att Skilja de olika dansstilarna kan vara mycket svårt för vad en kallar Trance kallar en annan för Hardcore osv. Här är en liten inblick i de olika stilarna.

DEEP Deep är en blandning mellan vanlig soul, garage och trance. Det är mycket bas, trummor och klaviatur. Plattor med Marshall Jeffersson är exempel på detta.

HOUSE House är samlingsbenämning på flera sorters musik: garage, deep och tracks är olika sorters housemusik.

GARAGE Garage är dunkadunka musik med ca 125 slag i minuten. Precis som deep används mycket bas, trummor och klaviatur. Bland de kändaste låtarna är "Push The Felling On" med Nightcrawlers och "The Bomb" med The Bucketheads.

JUNGLE Jungle är en blandning av reggae, hip hop och techno i rasande fart, ca 160 slag i minuten. Bland de kändaste är "Let Me Be Your Fantasy" med Baby D och "Incrediable" med General Levys.

EURODANCE - EUROHOUSE Eurodance är dansmusiken som man finner på försäljningslistorna. 2 Unlimited, Capten Hollywood och Basic Element är några stora namn. Det är även denna musik som samlas ihop och placeras på diverse artistskivorna Absolute dance, Mega Dance och Party Zone plattor som säljer som smör. Dock är denna musikstil på väg ut från listorna. TECHNO Techno är en blandning av många techno stilar som t ex detroit techno, german techno, belgian techno osv. Techno One och Techno Traxx heter några av många skivsamlingar med bra technomusik.

TRACKS Tracks har inget att göra med P3´s populära radioprogram. Tracks är lite hårdare än deep. Bland de mest kända är Armand van Heldens "With Doctor".

HARDCORE Hiphoppare säger sig att vara hardcore liksom technofreaks. Oavsett vilken stil det gäller, så är det om att musiken är på ytterst gränsen - den är så utflippad och hårdt som möjligt.

TRANCE Trance är mjuk och snabb musik utan sång som oftast spelas på mörka klubbar. Det händer mycket sällan att någon trancelåt klättrar upp på listorna. Svenska Antiloop är ett bra exempel.

DANCEROCK, DANCEREGGAE & DANCE HIP HOP Att blanda in andra musikstilar i dansmusiken är mycket vanligt. Detta funkar oftast mycket bra på dansgolven. Svenska Ace Of Base och Sonic Dream Collective har reggaestuk över sin musik. Treble´N Bass gör en blandning mellan hip hip och eurohouse medan låten "Free Your Mind" med En Vogue blandar in den modernaste rocken i discodunket.

USA DANCE - DANCEPOP I USA är inte dansmusiken lika populär som här i Europa, men det finns undantag. Både Haddaway, The Real MacCoy och svenska Ace Of Base har liggat på US Top 10. I Amerika lyssnar de mer på soul och hip hop. Bland de populäraste artisterna som gör dancepop är Janet Jackson, Bobby Brown och Paula Abdul.

MODERN DANSMUSIK Modern dansmusik är enligt många en lite skum och udda stil som är mycket bra. Goldie, Aphex Twin, The Chemical Brothers och Tricky är några av de mer kända. Björk´s mixade låtar är en typ av Moderns dans. Musiken känns rätt tung, ofta mycket bas.

SOUL, HIP HOP, STREETBEAT & SWING Soul, hip hop & streetbeat är några av de många musikstilarna som kommer ifrån USA, även om många av dessa stilar spelas en hel del på dansgolven, jag tar upp dem under kapitlet "Hip Hop & Soul".

Remix Remix är ingen stil, det är ett begrepp. Alla som håller på med dansmusik gör en remix. Olika Dj´s får i uppdrag att mixa om en låt som sedan oftast kommer med på CD-singeln som artisten i fråga släpper. Det är ofta de mixade låtarna som spelas på dansgolvet. Även de artister som inte vanligen brukar förknippas med dansmusik gör dansanta mixar. Som t ex Roxette, Mariah Carey och U2. Men det är inte bara dansmusik som spelas på klubbarna runt om i världen. De finns klubbar för alla smaker som t ex punk, hip hop, jazz, 50- & 60 tals rock och indie. På de följande sidarna kommer jag ta upp några av de artister betyder mycket inom dansmusiken. Fakta om dem, vilka skivor dem har släppt osv.

Next Page: Artister Inom dans musiken

Hot Top 30 ( Music chart )


This page has been visited times.